Valvüler kalp hastalığı,
Valvüler kalp hastalığı, kalbin dört kapakçığından ( kalbin sol tarafındaki aort ve mitral kapaklar ve kalbin sağ tarafındaki pulmonik ve triküspit kapaklar ) bir veya daha fazlasını içeren herhangi bir kardiyovasküler hastalık sürecidir. Bu koşullar büyük ölçüde yaşlanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkar, ancak aynı zamanda konjenital (doğuştan) anormalliklerin veya spesifik hastalık veya romatizmal kalp hastalığı ve hamilelik gibi fizyolojik süreçlerin sonucu da olabilir.
Anatomik olarak kapakçıklar, kalp iskeleti olarak bilinen kalbin yoğun bağ dokusunun bir parçasıdır ve kalp ve büyük damarlardaki kan akışının düzenlenmesinden sorumludur. Kapak yetmezliği veya işlev bozukluğu kalp işlevselliğinin azalmasına neden olabilir, ancak özel sonuçlar kapak hastalığının tipine ve ciddiyetine bağlıdır. Hasarlı kapakçıkların tedavisi tek başına ilaç tedavisini içerebilir, ancak sıklıkla cerrahi kapak onarımı veya kapak değişimini içerir.
Sınıflandırma
Bu diyagram kalbin kapakçıklarını göstermektedir. Aort ve mitral kapaklar sol kalpte, triküspit ve pulmonik kapaklar ise sağ kalpte gösterilmiştir.
Stenoz ve yetmezlik/regürjitasyon kalp kapak hastalığına bağlı baskın fonksiyonel ve anatomik sonuçları temsil eder. Hastalık sürecinden bağımsız olarak kapakta bu koşulların birini veya birkaçını oluşturan değişiklikler meydana gelir. Yetersizlik ve regürjitasyon, kapakçık yaprakçıklarının doğru bir şekilde birleşememesi (birleşmemesi) nedeniyle, kapağın kanın geri akışını önleyememesini tanımlayan eşanlamlı terimlerdir. Stenoz, yeterli kan çıkışını önleyecek şekilde kapak deliğinin daralması ile karakterize edilir. Halkanın veya yaprakçıkların kalınlaşması yaprağın uygunsuz kapanmasıyla sonuçlanırsa stenoz da yetersizliğe neden olabilir.
Valf dahil Stenotik hastalık Yetersizlik/yetersizlik hastalığı
Aort kapağı Aort kapak stenozu Aort yetmezliği /yetersizliği
Mitral kapak Mitral kapak stenozu Mitral yetmezlik /yetersizlik
Triküspid kapak Triküspit kapak stenozu Triküspit yetmezliği /yetersizliği
Pulmoner kapak Pulmoner kapak stenozu Akciğer yetmezliği /yetersizliği
Aort ve mitral kapak bozuklukları,
Aort ve mitral kapak bozuklukları, sol kalpteki basıncın yüksek olması nedeniyle sağ kalpte pulmoner veya triküspit kapak hastalıklarından daha sık görülen sol kalp hastalıklarıdır.
Aort kapağının stenozu, kanın sol ventrikülden aortaya atılma yeteneğini sınırlayan kapak halkası veya yaprakçıkların kalınlaşmasıyla karakterize edilir. Stenoz tipik olarak kapak kalsifikasyonunun bir sonucudur ancak konjenital olarak hatalı biçimlendirilmiş biküspid aort kapağının sonucu da olabilir. Bu kusur yalnızca iki kapakçık yaprağının varlığı ile karakterize edilir. Tek başına veya diğer kalp anomalileriyle birlikte ortaya çıkabilir.
Aort yetmezliği veya regürjitasyon, kapak yaprakçıklarının sistol sonunda uygun şekilde kapanamaması ve dolayısıyla kanın sol ventriküle uygunsuz bir şekilde geriye doğru akmasına izin vermesi ile karakterize edilir. Vakaların çoğunda aort yetmezliğinin nedenleri bilinmemektedir veya idiyopatiktir. Sırasıyla Marfan sendromu veya sistemik lupus eritematozus gibi bağ dokusu veya bağışıklık bozukluklarının sonucu olabilir. Aort yetmezliğine yol açan süreçler genellikle kapak halkasının genişlemesini ve dolayısıyla halka içine sabitlenmiş olan kapakçık yaprakçıklarının yer değiştirmesini içerir.
Mitral darlığı büyük ölçüde romatizmal kalp hastalığından kaynaklanır, ancak nadiren kireçlenmenin sonucudur. Bazı durumlarda, kalp dokusunun iltihaplanması olan endokarditin bir sonucu olarak mitral yaprakçıklar üzerinde vejetasyonlar oluşur. Mitral darlığı nadirdir ve diğer kapak hastalığı türleri kadar yaşa bağlı değildir.
Mitral yetmezlik, genellikle kalp yetmezliğinin bir sonucu olan sol kalbin genişlemesinden kaynaklanabilir. Bu durumlarda kalbin sol ventrikülü genişler ve mitral kasını kontrol eden bağlı papiller kasların yer değiştirmesine neden olur.
Pulmoner ve triküspit kapak
Pulmoner ve triküspit kapak hastalıkları sağ kalp hastalıklarıdır. Pulmoner kapak hastalıkları erişkinlerde en az görülen kalp kapak hastalıklarıdır.
Pulmoner kapak stenozu sıklıkla konjenital malformasyonların bir sonucudur ve Fallot Tetralojisi, Noonan sendromu ve konjenital kızamıkçık sendromunda olduğu gibi tek başına veya daha büyük bir patolojik sürecin parçası olarak görülür. Darlığın derecesi şiddetli olmadığı sürece, pulmoner stenozu olan kişiler genellikle mükemmel sonuçlara ve daha iyi tedavi seçeneklerine sahiptir. Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan kireçlenmenin bir sonucu olarak hastaların çoğu zaman erişkinlik çağına kadar müdahaleye ihtiyaçları olmaz.
Pulmoner kapak yetmezliği sağlıklı bireylerde sıklıkla çok hafif düzeyde ortaya çıkar ve müdahale gerektirmez. Daha belirgin yetersizlik tipik olarak kalp kateterizasyonu, intra-aortik balon pompası yerleştirilmesi veya diğer cerrahi manipülasyonlar nedeniyle kapakta meydana gelen hasarın sonucudur. Ek olarak yetersizlik, karsinoid sendromun, romatoid hastalık veya endokardit gibi inflamatuar süreçlerin veya konjenital malformasyonların bir sonucu olabilir. Şiddetli pulmoner hipertansiyona da sekonder olabilir.
Eşzamanlı yetersizlik olmadan triküspit kapak stenozu oldukça nadirdir ve tipik olarak romatizmal hastalığın sonucudur. Aynı zamanda konjenital anormalliklerin, karsinoid sendromun, obstrüktif sağ atriyal tümörlerin (tipik olarak lipomlar veya miksomalar ) veya hipereozinofilik sendromların bir sonucu da olabilir.
Sağlıklı bireylerde minör triküspit yetmezliği yaygındır. Daha ciddi vakalarda bu, sağ ventrikülün genişlemesinin bir sonucudur ve kapağın kapanma yeteneğini kontrol eden papiller kasların yer değiştirmesine yol açar. Sağ ventrikül dilatasyonu, ventriküler septal defektlere, kanın sağdan sola şantına, eisenmenger sendromuna, hipertiroidizme ve pulmoner stenoza sekonder olarak ortaya çıkar. Triküspit yetmezliği aynı zamanda Ebstein anomalisi gibi triküspit kapağın konjenital defektlerinin bir sonucu da olabilir.
Aort
Aort stenozunun semptomları, egzersiz sırasında nefes darlığı (en sık semptom), ortopne ve paroksismal gece nefes darlığı, anjina pektoris ve genellikle eforla ortaya çıkan senkop gibi kalp yetmezliği semptomlarını içerebilir.
Aort darlığının tıbbi belirtileri arasında pulsus parvus et tardus, yani karotis nabzının azalması ve gecikmesi, dördüncü kalp sesi, azalmış A2 sesi, sürekli apeks atımı, prekordiyal heyecan yer alır. Oskültasyonda, 2. sağ interkostal aralıkta duyulan ve karotid arterlere yayılan sert kreşendo-dekreşendo tipi sistolik üfürüm ortaya çıkarılabilir.
Aort
Aort yetersizliği olan hastalarda efor dispnesi, ortopne ve paroksismal gece dispnesi, çarpıntı ve anjina pektoris gibi kalp yetmezliği semptomları görülebilir. Akut vakalarda hastalarda siyanoz ve dolaşım şoku yaşanabilir.
Aort yetersizliğinin tıbbi belirtileri arasında sistolik kan basıncının artması ve diyastolik kan basıncının azalması nedeniyle nabız basıncının artması yer alır, ancak bu bulgular akutsa anlamlı olmayabilir. Hastada en iyi sol sternal sınırda duyulan diyastolik dekreşendo üfürüm, su çekici nabzı, Austin Flint üfürümü ve aşağı ve sola doğru yer değiştirmiş apeks atımı olabilir. Üçüncü kalp sesi mevcut olabilir.
Mitral
Mitral darlığı olan hastalar efor dispnesi, ortopne ve paroksismal gece dispnesi, çarpıntı, göğüs ağrısı, hemoptizi, tromboembolizm veya asit ve ödem (eğer sağ kalp yetmezliği gelişirse) gibi kalp yetmezliği semptomlarıyla başvurabilirler. Mitral darlığı belirtileri egzersiz ve gebelikle birlikte artmaktadır.
Mitral darlığı olan bir hastanın oskültasyonunda tipik olarak en belirgin işaret yüksek sesli bir S1'dir. Diğer bir bulgu ise, sistolik öncesi vurguyla birlikte düşük perdeli bir diyastolik uğultu ve ardından gelen bir açılış sesidir. Açılış sesi, darlığın kötüleşmesiyle birlikte S2 kalp tonuna daha yakın bir şekilde takip eder. Üfürüm en iyi stetoskobun çanı sol taraftayken duyulur ve hastalık kötüleştikçe süresi artar. İlerlemiş hastalık aşağıdaki belirtilerle ortaya çıkabilir: parasternal kabarma, juguler venöz distansiyon, hepatomegali, asit ve/veya pulmoner hipertansiyon (yüksek bir P2 ile ortaya çıkan ) gibi sağ kalp yetmezliği. Belirtiler egzersiz ve hamilelikle birlikte artar.
Mitral
Mitral yetersizliği olan hastalar efor dispnesi, ortopne ve paroksismal gece dispnesi, çarpıntı veya akciğer ödemi gibi kalp yetmezliği semptomlarıyla başvurabilirler.
Mitral darlığı olan bir hastanın oskültasyonunda apekste sırta veya klaviküler bölgeye yayılan holosistolik bir üfürüm olabilir, üçüncü bir kalp sesi ve yüksek, ele gelen bir P2 , duyulabilir . en iyisi sol tarafa yatarken. Hastalarda sıklıkla atriyal fibrilasyon da görülür. Hastalarda yanal olarak yer değiştirmiş bir apeks atımı olabilir, sıklıkla kabarma ile birlikte, akut vakalarda üfürüm ve taşikardi yalnızca ayırt edici belirtiler olabilir.
Triküspid
Triküspit yetmezliği olan hastalarda asit, hepatomegali, ödem ve juguler venöz distansiyon gibi sağ kalp yetmezliği semptomları görülebilir.
Triküspit yetersizliğinin belirtileri arasında karaciğerin pulsatil olması, belirgin V dalgaları ve juguler venöz basınçta hızlı y inişleri yer alır. Oskültasyon bulguları arasında sol alt sternal sınırda inspiratuar üçüncü kalp sesi (LLSB) ve LLSB'de inspirasyonla şiddetlenen, ekspirasyon ve Valsalva manevrasıyla azalan üfleme holosistolik üfürüm yer alır. Hastalarda LLSB boyunca parasternal kabarma olabilir. Atriyal fibrilasyon genellikle triküspit yetersizliği olan hastalarda mevcuttur.
(kaynak: en.wikipedia.org)
Valvüler kalp hastalığı ve Doktor Kamil Teker Yöntemi
Kalp fonksiyonları ve kalp dokuları çevre yumuşak dokudan ve sistemik problemlerden ve sinir duyusundan bağımsız olmaz. Yaşla beraber omurgada gelişen kireçlenme nedeniyle tüm organların tüm kasların, tüm eklem bağlarının ve damarların fonksiyonları etkilenmektedir. En bariz olarak kalp fonksiyonlarında izlenmekte ve klinik olarak yaşamsal krizlere sebep olabilmektedir.
Omurgadaki kireçlenme sorununu iyileştirmek çok hayati bir adımdır. Bunun için Doktor Kamil Teker Yöntemi ile proloterapi, mezoterapi, ozon terapi, tıbbi masaj, manuel terapi ve ilaç tedavisinden oluşan tedavi protokolü ile kalp hastalarında kalp fonksiyonları ve kalp kapak problemleri için ameliyatsız bir çözüm sunmaktadır. Doktor Kamil Teker Yöntemi ile sürekli ilaç kullanmaktan kurtulabilirsiniz.